Je krijgt een enorme klus van een buitenlandse overheid. Het is dé kans om jezelf over de grenzen op de kaart te zetten. Er is alleen één probleem: de overheid in kwestie zal wel betalen, maar de grote vraag is wanneer de eerste bedragen binnen zullen komen.

Het overkwam Nathan Rozema met zijn onderzoeksbureau Labyrinth. Rozema had na zijn studie sociale geografie gezien dat er in Nederland veel sociaalwetenschappelijk onderzoek werd gedaan, maar dat bepaalde groepen in al die onderzoeken vaak ondervertegenwoordigd waren. En dat waren juist die groepen waar nodig beleid voor gemaakt moest worden: migranten en laagopgeleiden.

Rozema heeft zich de afgelopen jaren daarom gespecialiseerd in het doen van veldwerkonderzoek onder juist deze groepen. “We komen echt bij de mensen achter de voordeur en houden vaak interviews van een uur.”

Het idee van Rozema bleek een gat in de markt, want steeds meer overheden en instituten schakelden het in het Utrechtse Kanaleneiland gevestigde Labyrinth in.

Flexibiliteit

Van een eenmanszaak in 2003 groeit Rozema’s bedrijf uit tot een flink bedrijf met achttien man in dienst en een grote schil aan freelancers. Dat laatste is noodzaak, want werken voor de overheid heeft zo zijn eigen problemen. “Vaste klanten heb je eigenlijk niet, want overheden zijn verplicht opdrachten boven een bepaald bedrag elke keer weer aan te besteden”, zegt Rozema.

Als Rozema in 2013 een grote opdracht krijgt vanuit België staat hij dan ook voor een probleem. Het is een enorme kans. “Ook in België hadden ze het probleem dat veel onderzoeken niet representatief waren onder migranten. Bovendien hebben ze daar vergelijkbare, zo niet nog grotere problemen in bepaalde wijken waar ze beleid op moeten maken.” Rozema wil de klus, maar het vergt wel dat hij straks 150 enquêteurs de straat op moet sturen en die investering kan hij niet even voorfinancieren.

Nathan Rozema

Rozema doet in 2013 wat iedere ondernemer in zo’n geval zou doen, hij stapt naar zijn huisbank. “Die wilde wel, maar alleen als ik een langlopende lening voor een paar jaar afsloot”, zegt Rozema. Daar was de ondernemer niet mee geholpen. “Ik had maar vier á vijf maanden voorfinanciering nodig, daarna kwam de cashflow op gang.”

Toch was het uiteindelijk de bank die uitkomst bood door hem het bedrijf Spotcap aan te raden. Een online bedrijfsfinancier die niet alleen kortlopend krediet aanbiedt, maar ook binnen 24 uur kan beslissen of je wel of geen lening krijgt.

“Bij Spotcap kijken ze naar dingen die je toch al hebt liggen, zoals je jaarrekening. Ze vragen je bankgegevens en kijken vervolgens op basis van slimme algoritmen hoe kredietwaardig je bent. Echt geniaal”, zegt Rozema. “Het grote verschil met geld ophalen bij investeerders of de bank is dat alles online is. Je hoeft geen koffie te gaan drinken of mensen te overtuigen. En als je van het krediet af wilt, is dat ook zo geregeld.” Ofwel: je kunt alles thuis regelen en bij vragen bel je gewoon je eigen contactpersoon.

Lange betalingstermijnen

Rozema is niet de enige ondernemer in de zakelijk dienstverlening die tegen het probleem rond lange betalingstermijnen aanloopt. Ook Leon Toeset kreeg ermee te maken met zijn bedrijf SKIPP dat bedrijfsvideo’s maakt voor grote bedrijven. Een markt die, sinds Toeset er in 2005 mee begon, behoorlijk in de lift zit. “De CEO stuurt tegenwoordig geen mailtje meer naar zijn personeel, maar laat een video maken.” SKIPP maakt dat soort video’s, maar daarnaast ook nog films voor marketingcampagnes, uitlegvideo’s en nog veel meer.

Leon Toeset

Leon Toeset

Opdrachten te over, maar het zorgde wel voor kopzorgen ten aanzien van zijn cashflow. “We doen regelmatig grotere projecten voor grotere klanten. Je krijgt vaak pas na oplevering betaald. Dan moet je een aantal maanden voorfinancieren”, vertelt Toeset. Ook hij ging in eerst instantie bij de bank langs voor een oplossing. “Die wilden wel wat doen, maar niet genoeg. Ze waren toch wel erg voorzichtig. En het aanvragen van krediet duurde ook lang.”

Uiteindelijk vond hij een oplossing: “We hebben nu een mix aan kredietfaciliteiten en Spotcap speelt daar een rol in. Wat ik vooral fijn vind, is de snelheid en de flexibiliteit. Twee keer maakte het écht het verschil bij het binnenhalen van een opdracht die we anders hadden moeten laten gaan. Binnen acht uur was het, met medewerking van onze accountant, geregeld.”

De kortlopende kredieten zijn voor Toeset nu naast zijn bankfinanciering een welkome aanvulling. Hij heeft ook wel naar andere manieren gekeken zoals factoring, waarbij een derde partij de vorderingen tegen een percentage overneemt. “Maar je wil als ondernemer toch zelf het persoonlijke contact met je klant houden. Niet dat daar een derde partij tussen zit.”

In de serie Ondernemen met Flow vertellen we je samen met online bedrijfsfinancier Spotcap hoe je zorgt voor de ideale cashflow in je bedrijf. Spotcap kan je helpen bij kortetermijninvesteringen. Denk aan het opvangen van seizoensfluctuaties, investeren in extra personeel of apparatuur, maar ook het voorfinancieren van grote opdrachten. Meer weten? Kijk op Spotcap.nl.